Snel kiezen
Zoek op herkomstgebied
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Lekkere wijn recepten

Hoofdgerecht: Wilde eend - Spitskool - Specerijenjus

Wilde eend

  • 2 wilde eenden
  • 20 ml olie
  • 1 el boter
  • zout peper

Bestrooi de eenden met peper en zout naar smaak. Laat de olie goed warm worden en bak de eenden mooi goudbruin. Voeg als ze mooi goudbruin zijn de boter toe en arroseer. Zet de eenden in een voorverwarmde oven van 160 graden en laat ze daar nog 5 minuten doorgaren. Als ze uit de oven komen laat ze 30 min rusten voordat je de filets eraf snijd.

Specerijenjus

  • 50 gram olijfolie
  • 500 gr eendenkarkas
  • 1 ui in halve ringen
  • 650 ml kalfsbouillon
  • 650 ml rode wijn
  • 1 teen knoflook
  • 10 gr Provençaalse kruiden
  • 35 gr basisbindmiddel
  • 20 gr five spices kruiden

Verhit de olijfolie en bak hierin de eendkarkassen aan. Voeg de uien toe en bak ze tot ze gekleurd zijn. Blus af met de bouillon en wijn. Voeg de knoflook, Provençaalse kruiden en five spice toe, draai het vuur op waakvlam en laat 3 uur trekken.

Zet een pan met passende bolzeef klaar, maak een passeerdoek nat en hang die in zeef. Schep de jus door de passeerdoek. Laat de jus afkoelen. Schep dan het vet op het oppervlak er met een schuimspaan af.

Breng de jus aan de kook en roer het bindmiddel erdoor tot je een mooie, gebonden saus hebt.

Spitskool

  • 1 spitskool
  • 20 gr boter
  • zout en peper
  • nootmuskaat

Snijd de spitskool fijn, glaceer in een pan met de boter en water beetgaar. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.

Knolselderijpuree

  • 400 g knolselderij, geschild, in grove stukken
  • zout
  • 100 g roomboter

Doe de stukken knolselderij in een vacuümzak en voeg 100 ml water toe samen met wat zout naar smaak. Kook de knolselderijstukken gaar op 85 °C volgens de instructies van jouw sous-videapparaat. Giet af (vang het kookvocht op) en doe de knolselderij in een blender samen met de roomboter. Pureer de knol tot een zachte puree - voeg scheutjes van het kookvocht toe voor de juiste dikte. Breng op smaak met wat zout.

Bronvermelding: Martin Kruithof, De Lindenhof (**) Giethoorn
  Recept downloaden

Stefano Accordini Veneto Paxxo 2021

Indrukwekkende donkerrode wijn uit Italië. Met z'n krachtige en complexe aroma en volle, intense smaak is deze Paxxo heerlijk bij oude kaas of krachtige (wild)sauzen.

Ton Schaapveld

Aanbeveling van onze wijnadviseur Ton Schaapveld

"Onlangs deze prachtige rode wijn gedronken bij een hazenrug met rodewijn/port saus. Geweldige wijn-spijs combi." Lees meer

9-
Hamersma
2021
De Grote Hamersma: 9-

Aardedonker fruit, overgoten met crème de cassis, crème de cacao, bewaaierd met zoete specerijen plus een theelepeltje notencrumble.
15,5
Perswijn
2019
Perswijn: 15,5 punten

Cassis, pruimen, zwoel, heel intens, zoetig, dik, rijp

24,20

Vanaf 12 flessen 22,18 per fles

Even geduld a.u.b.