Snel kiezen
Zoek op herkomstgebied
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op druivenras
Zoek op producent

Salade van nieuwe aardappel en gorgonzola

Er bestaan twee soorten gorgonzola: de gewone, pikante gorgonzola en de 'dolce'. Die laatste is hier gebruikt en is overigens niet zoet, maar wel mild. Hij heeft niet het scherpe uitgesproken blauwe kaas aroma van de pikante. Hij is heel romig van smaak en ook zacht van structuur, waardoor hij lastig te snijden is. Op de warme aardappelen loopt hij gelijk uit. Aardappel en deze gorgonzola is een 'match made in heaven.'

Ingrediënten

  • 500 gram nieuwe, vastkokende aardappel, in kwarten gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 stronkjes roodlof, in de lengte in reepjes gesneden
  • 200 gram gorgonzola dolce, in brokjes
  • 60 gram pecannoten
  • 1 kleine eetlepel honing
  • ½ citroen

Bereiding

  • Meng de gesneden aardappelen met de olijfolie en wat zeezout in een ovenschaal. Zet de schaal in een oven van 180º C en bak de aardappelen in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Schep tussendoor een keer om.
  • Neem een kleine koekenpan en verhit hierin een eetlepel olijfolie. Rooster hier in de pecannoten een paar minuten.
  • Doe de honing bij de noten, laat de honing smelten en roer door de noten zodat er een klein laagje honing op de noten zit. Bestrooi met een beetje zout en spreid de noten uit over een stuk bakpapier zodat ze niet aan elkaar gaan kleven.
  • Haal de aardappelen uit de oven en breng ze over in een kom. Meng de roodlof en de noten door de nog warme aardappelen.
  • Verdeel het aardappelmengsel over de borden en verdeel er de brokjes gorgonzola kaas over heen. Besprenkel het geheel met het sap van de citroen en serveer als de aardappel nog lauwwarm is.

Wijn-spijs: Chardonnay, Le Jade
De wijn heeft zuivel en boter in de geur en een volle smaak met perzik en banaan en een licht bitter in de nasmaak. Dat bitter valt weg bij het gerecht, met name de roodlof, en de wijn gaat ook frisser smaken. Het volle karakter van de wijn kan de milde, zachte kaas, de gebakken aardappel en de noten heel goed aan. Een win-win situatie voor wijn en gerecht.

  Recept downloaden

Le Jade Côtes de Thau Chardonnay 2023

Zuid-Franse witte wijn met een korte houtrijping: een typische, fruitige chardonnay met een sappige, volle smaak. Heerlijk bij koude schotels, visgerechten en salades.

Perswijn
2022
Perswijn: 3,5 sterren

Open, toast, citrus, perzik, bloesem, rond, sappig, zacht zuur, levendig
8,5
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 8,5

Veel fruit. Beetje eiken. Prettig gevulde chardonnay waar bovendien het zonnetje in schijnt. Licht tropisch, gedroogde abrikoos, iets peer, vanillepuntje. Jade glanst en straalt.

9,20

Vanaf 12 flessen 8,43 per fles

Even geduld a.u.b.