Nederland is een nog piepjong wijnland, waar pas halverwege de jaren zeventig de eerste stokken geplant werden. Dat gebeurde in Zuid-Limburg. Inmiddels heeft de wijnbouw zich verspreid over bijna het hele land, met de grootste aanplant in de provincie Gelderland. De Nederlandse wijnproductie is op dit moment nog heel kleinschalig; voor veel wijngaardeniers gaat het om een uit de hand gelopen hobby. Bedrijven van enige omvang zijn zeldzaam. Er zijn naar schatting 160 wijngaardeniers actief op in totaal minder dan 300 hectare. De kwaliteit van de wijnen wordt steeds beter.
Het Nederlandse klimaat is koel en vochtig, en de bodem is niet overal optimaal voor wijnbouw. Daarom worden buiten Limburg en Zeeland soms speciaal gekweekte druivenrassen gebruikt, die goed gedijen onder deze omstandigheden. Voor witte wijn zijn dat bijvoorbeeld johanniter en solaris, voor rood onder andere regent, cabernet dorsa en pinotin.
Frisdroge, fruitige rosé met geurige aroma’s van aardbei, rode kers en groene kruiden. Opwekkend frisse smaak met klein rood fruit en een mooie sappigheid. De finale is elegant en soepel.
Toegankelijke, fruitige droge witte wijn met een subtiele geur van appel, peer, meloen en groene kruiden. De smaak is soepel en mooi fruitig met evenwichtige zuren. Aanhoudende afdronk met lichte amandeltonen.